Thursday, December 13, 2012

CERITA TENTANG NAME..

ha,alng2 dh gajin sgt jari nk taip,I gandakan entry hari ni..
cerita pasal nama..spti yang korang dh tau,I kn sdg b'bdn 2..jadiknya menjadi kelaziman lah bg somi dan isteri mencari2 name yang baik2 buat ank mereka..
I bknla nk reveal name bakal baby tp nk kongsikan betape klakonye(I ase la)peristiwa semasa discussion laki bini tersebut(I dgn somi)..

Bini: B,jom kite cari2 name yang sesuai tok baby nak?

laki: ok,tp..yang pnting cari name ank kite bia huruf yang ujung2..

bini: (kebengongan sambil kerut dahi)..nape plak?

laki: lau name huruf ujung2 nnti mase exam bole dok blakag..klau dok dpn nanti susah nk tiru!

Bini: ha,bia btol..awk suke ank kite tiru2 ke?

laki: bkn mcm tu..dulu mase upsr sbb name saya mula huruf A,mase UPSR cikgu bg jawapan mase paper Sains..kwn2 sya yang dok kat blakang semua dpt jwpn..saya kat dpn xdpt..so,UPSR saya dpt 4A1B je..

bini: hahahahaha..tp nanti klau konvo ank dok blakang skali lame la kite nk tunggu...tetido la awk nanti..

ok,bye..

nota bontot:
pulled hair!!!

BARU TIMBUL..AKU NI DH KNAPE?

lame nau dh xmenghapdet blog..tenggelam timbul la die neh..

mcm biase,start dgn pekembangn..selain dari perot makin besau and pinggang makin sakit(dek kerana my lil caliph mengambil ruang yang byk dlm pwot mummy die),I ase thap kecekapan dan ke kreatifan(hancur bhase I) untuk berkarya(nk update blog je pon) makin merosot(terok nau bunyiknye..)Alhamdulillah.syukur kpd Allah kerana memberi rezki and peluang kpd I untuk memikul amanah ini selame hampir 5 bln..semoga semua bjln lncar hingga ke hari bersalin(amin kan ok u all..)

semalam 12.12.12...ckup cntik tarikh tu..and utk kami adik bradik,smlm hari ke 100 arwah abah tinggalkan kami..semoga abah sejahtera dan aman bersama umi..Al-Fatihah..

hidup ari2 memg cibuk and cpt letih..bdn salu je ase xbest a.k.a xchat(sbb tu jrg update blog)..bole alasn cm tu??=p
stakat ni xde g ngidam yang plik Alhamdulillah..xbyk rgm..smoga ank mummy lhir t pon sng djage..=)

ok,tu je idea I..bye..

p/s: lau rindu sms la..call pon bole..hehehe..
     kpd semua kesygn I,I love u all la..

Sunday, November 4, 2012

I'M CRAVING FOR.....(EPISODE 1)

Hokay...skg baru ade mase and rajin nak update blog(otak dh jadi beku sbb lame sgt perap sume bnda and xkongsi ngn u all..OKG..OH KESIAN GILER..)

merujuk kpd tajuk,I nk citer sal experience i mengidam sejak ngandung ni...
sbnrnye u all,i start ngidam sblm i tau yang i ni ngndung..sengal je kan?
citer die cmni..
i was in the office and suddenly i thought it will be nice if i can have "biskut jari"..u all tau x pe 2?ala,die pjg2 cm nini coklat celup nye bskut tu..so dgn gigih,after office hour,i pon mntak kat incik somi untuk cari ngn gigih bskut tu...and yang mngagumkan,selame ni die cm xlyn pon pe yang i mntak(nk2 yang plik2 tu kn tp on dat day,die cari...)
and the day after i sakit pwot sgt..so i g cek kat klinik sbb xthan sgt dh skit..
upe2nye,i am expected...wahhhhh...gmbirala laki bini tersebut....
and kali ke 2,baru 2-3 ari lpas,i mngidam lagi..kali ni tibe2 je nk sgt air zam zam..and alhamdulillah,dpt gak pas cari kat kedai kat area tmpat kje i...ok,dh t smbung len kali..



nota bontot: mcm2 la ank mummy ni..mujurla sume tu le dpt..jgn nak yang bukan2 ye nak..susah t mummy nk cari..smoga baby mbesar ngn sihat..

Wednesday, October 17, 2012

WE EXPECT AND YES,WE ARE EXPECTING!

firstly,alhamdulillah...setahun kami menunggu..akhirnya berjaya...yeaaaaaaa...

bkn riak..sekadar berkongsi gembira and berharap,u all semua doakan yang baik2 saje untuk rezeki yang xternilai ni..

yes people..i know..its been along while since last update..sibuk sgt asenye membahagikan mase sbg isteri,kakak and pekerja yang dedikasi(ye ke?)...and sooner, a mummy insyaallah...

Tq Allah for giving me a chance to feel the existance of this little caliph...

Tq Mr husband for your support and yes,finally we are expecting!together we try to be the best for him/her..

To all bloggers,doakan semoga kesihatan I dan kandungan dlm keadaan baik sehingga saat melahirkan..=)..mungkin telalu awal di war2..
tp pecayela..
bkn untuk riak..tetapi kongsi gmbira dgn semua and bharap doa yang baik2 saje..

To ank mummy..tq syg ceriakan idup mummy and daddy...mummy and daddy excited bile tau syg ade ngn mummy!auntie,uncle semua pun ep nk jmpe syg..jadi ank yang baik ye nak...mummy doakan ank mummy sihat2 sampaila lahir nanti..

Ya Allah,terima kasih dgn ujian yang kali ini..kau uji kami dgn kurniaan rezeki impian tiap manusia agar kami lebih mensyukuri nikmat dan gandakan amaln untuk mengadap mu nanti..pimpinlah kami supaye menjadi lebih baik untuk zuriat kami dan keturunan kami..Alhamdulillah,SYUKUR!



Saturday, October 13, 2012

40 HARI SUDAH....

today is the day...abah telah 40 hari meninggalkan kami...

AL-FATIHAH BUAT ABAH...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
nota bontot: sudah bersawang blog ni...agk lame xde cite dkongsi..bz je koje mncari rezeki...ha,gitu...

LAKI + BINI+SENGAL..HAHAHAHAHA


Sunday, September 9, 2012

InnALiLLahiwaInnailaiHiraJiun....

its been a long time since my last updates..dear my blogger friends..i have a lot of story to share with u..

u all,
Last Sunday(2 September 2012)was my first wedding anniversary with my beloved,the only one,my dunia and akhirat..lovely hubby Mr ABDUL HALIM BIN IHSAN..alhamdulillah..terima kasih Allah..kau temukan aku dgn lelaki yang baik..semoga ikatan perkahwinan kami berkekaln dan dikurniakan anak2 yang soleh dan solehah..

then u all,
last tuesday(4th september 2012)i started my day at my new workplace!(rezeki berganda dari Allah sempena ulngthn perkahwinan I..Alhamdulillah..)..jadi sebelum tu dh mula berangan semoga september membawa seribu kegembiraan..mungkin rezeki anak pula menyusul..
tibe2..tgh dok dgr briefing,i got a call from my Uda..
he told me....

"long,tarik nafas dlm2 and dgr ape yang uda nk ckp..sbr byk2......abah dh xde.."
it was rain on that day and the story turn me to rain heavily..huhuhuhu..ABAH PASSED AWAY..WE LOST OUR ABAH..ABAH DH PERGI BERTEMU UMMI..ABAH SUDAH TIDAK BERNAFAS LAGI..yes,he is..

Dear Allah,
tq Allah..kau beri aku dua..dan kau ambil satu..Maha hebat Engkau Ya Allah..cukup cantik perancangan Mu..Bertambah kagum kami semua kepada kekuasaanmu..

Abah pergi setelah bertahun menanggung derita sakit..pemergian beliau juga ckup cntik allah rancang...ketika nyenyak tidur..mungkin ajal yang terbaik buat abah..tempatkan beliau disisiMu Ya Allah..Abah pergi tidak sampai setahun ummi meninggalkan kami..Abah bukan xsyg kami,tp abah sgt syg..abh tggu smpai raye,baru abh pergi..Abah,along syg abh..

lebih terharu dgn catatan di telefon abah..
betapa abah gmbira dgn kami...Alhamdulillah Ya Allah..kami dpt mengembirakan abah di saat2 akhir hayatnya..abah kate.....

"sudah beberapa bln pemergian isteri tercinta..sepi terasa menyambut syawal..namun,tetap gembira dgn kehadiran anak2 tercinta menemani.."

Semoga abah dan ummi damai di sana..nantikan kami menyusul..semoga kita bertemu di jannah..I LOVE U BOTH SAYANG!

CINTA SEJATI.....BELASUNGKAWA......


MAHZALAN BIN MOHD NOH
16.2.1957 UNTIL 4.9.2012

ALWAYS LOVE HER BELOVED WIFE

ROHANI ABU BAKAR
15.1.1964 UNTIL 23.1.2012
P/S: 
  1.  adik2ku tersayang,mungkin kita sudah hilang kedua2 sayap,tp yang penting kita tetap bersama..I LOVE YOU ALL SO MUCH..
  2. to my hubby, mungkin kita xsehebat shah jehan dan mumtaz..tp mungkin kita boleh jadikan kisah cintah ummi dan abah sbg contoh buat bahtera  uma tgga yang baru sethn jagung terbina..I LOVE U SYG!MMMUUUAAHHH...










Sunday, August 26, 2012

SALAM AIDILFITRI...

SALAM U ALL..lmbat plak i ni..tp xpe..wlaupun dh seminggu syawal,asenye i still sempat lagi nk ucapkan salam lebaran to all blogger..

salam lebaran dari i dan suami...=)
thn ni, i beraye bersama suami di belah family i di melaka..alhamdulillah..semua berjalan lancar and kami dh kmbali semula ke Kuantan dgn selamat..=)..pic2 aidilfitri..t la i upload ok...=)..

Friday, August 10, 2012

RINDU BERTANDANG..UMMIKU SYG..

Ya Allah..sesungguhnya aku terlalu rindu pada ummi..
rindu dgn senda tawa ummi..rindu celoteh ummi..
rindu nasihat ummi..rindu nk bercerita hati ke hati bersama ummi..

memang betul kate org,bile dh takde,memang kite akn slalu terkenang2 insan yang telah pergi..

ummi..kalaula ummi boleh tau..
betape along nak sgt2 ummi dgr luahan hati along skg ni..
klau la ummi ade..along nk bagitau ummi betape along lemah sgt..along nk ummi tau ape yang along rase..

along rindu nk baring2 dgn ummi..along rindu berkmpul dgn adik2 kat sekeliling ummi sbb semua nak brg dkt ummi..lps tu dgr crite ummi tentang masa dahulu ummi..

along rindu bile ummi same2 sedih bile along sedih..along rindu gelak ummi bile kite bercerita tntang perkara yang kelakar..along rindu suara ummi..

ummi..syawal semakin dekat..sedihnya along ramadhan dh nk tggalkan along..ummi pon msti akn kmbali ke alam kubur..pilu rase nye melihat adik2 bersedih..kalaula along ada kuasa untuk bahagia dan gmbirakan semua..

ummi..ummi kan dkt dgn Allah..ummi tlg mntakkan kat Allah supaya along dimurahkan rezeki..dpt along bntu adik2..
skg along xmampu buat ape2 walaupun along berharap untuk buat mcm tu..ummi mntak la jugak kat Allah supaya adik2 tabah dan berjaya dlm hidup diorang..mntak semua yang terbaik untuk diorang and sikit2 untuk along pon xpe..asalkan diorang bahagia..ummi mntak skali yang baik2 untuk menantu ummi ye..byk sgt dh along sushkan die..agknye xtertanggung dek die..ape nk buat..terpakse..mesti die tak gmbira..tp along terpakse ummi...

along sntiase ingt ummi..dlm tidur atau jage..along doakan ummi baik2 saje disisi Allah..Allah syg ummi lebih..

Ya Allah Ya Tuhanku..aku memohon kepadaMu..ampunkanlah dosa2 ummi,sejak dari kecil hinggalah dia meninggal dunia..tempatkanlah Ummi di kalangan hambaMu yang beriman..

Ummi..semoga kita berjumpa lagi..ummi tunggu ye..along dan yang lain2 pasti akn menyusul ummi ke sana..I LOVE YOU UMMI..=,(

Thursday, August 9, 2012

kekanda adinda..


aku ingin menjadi

mimpi indah..

dalam tidurmu...
aku ingin menjadi...

sesuatu...

yang mungkin..

bisa kau rindu...

tanpamu sepinya waktu merantai hati...













Thursday, August 2, 2012

LAGI MENU!

DAY 11:
sambal udang
ayam kicap
sayur cmpur
kuih bazar
sarsi


DAY12:
gulai ikan tongkol
kailan
kuih bazar lagi
air jakarta u all(bandung...heheheh)


DAY 13:
nasi ayam incik puan ubirebus lagiiiii..(sume suke hayam sajo)
cekonat..hihi..
air sirap limau la..

Tuesday, July 31, 2012

MENU LAGI!

DAY 7:
nasi tomato
ayam masak merah
acar timun versi mil
sunquick lagi
kuih muih bazar sajo..


DAY 8:
talapia sweet sour
sup sayur vodo2-ade mihun gak dcelur sbg optionmkn ngn sup
udang kari
kuih muih bazar
sunquick lagi


DAY 9:
nasi lemak
ayam goreng rempah
puding roti lagi
sunquick


DAY 10:
kari ayam
sawi grg
kuih muih bazar
mihun grg jiran
sirp sunquick




nota bntot: menu ari ke 10 memg menu ari mls and dh xtau nk msk pe(pull hair!!)

Thursday, July 26, 2012

menu buka puasa..day 4-6!

DAY 4:
ikan talapia bakar tom yam
air asam
udg+ kcg buncis lemak
sambal tongkol serai
banana roll lagi...hehehe


DAY 5:
nasi ayam versi incik puan ubirebus
air tebu
kuih muih bazar


DAY 6:
sotong ketumbar
kangkung belacan
puding roti kukus
air sunquick






nota bontot: lauk hari ke-6 xdpt smbutan..semua nk mkn ayam,aym,aym..hari2 mau aym...adoiyainyeponnnnnn..









Monday, July 23, 2012

MENU,MENU,MENU..

DAY 1:
nasi kerabu(home made ok!hehehe..1st trial and it delicious hubby said)
kuih2(beli kat bazar)
bandung cendol(home made)


DAY 2:
nasi arab(home made ok!!wah,..)
daging masala(home made u all!)
bubur chacha(home made lagi)
onde2 a.k.a buah melaka(home made jugak)
tembikai laici(home made-------->incik asben buat!)


DAY 3:9(dlm perancangn..ase2 mcm nk msk.....)
ayam kunyit
udang 1000 rasa
ikan stim
kerabu sotong
banana roll with ice cream
air...ermmmm...ermmmm..pk lagi..hihihihi


u all masak pe tok berbuka?


nota bontot: nape xde gmbor?eeeee..jgn carik pasal..upe menu2 tu teruk..plating out..hahahaahhaa..asal bole telan je sume..hahahahahha......




Wednesday, July 18, 2012

HOW I MET MY HUSBAND #2


SEBELUM TU,ANK2 MUMMY PLEASE TAKE NOTE YER NAK..NI SMBUNGN DR KISAH PERTAMA CMNE MUMMY JMPE DADDY YOU ALL (PESAN SIAP KAT ANK2..I ASSUME BLOG NI ANK2 I BACE MASE AKN DTG..HIHIHI..PEACE..)

A FEW WEEK BEFORE NIKAH

I: "Saya rasa, saya xsedia nak kawen dgn awk..saya masih muda..byk lagi saya xdapat capai..saya rasa saya telah buat keputusan yang salah dlm hidup saya..bole kita postpone?"

HIM: "Jgn macam tu..dh dkat dh tarikh..susah payah parent kita prepare untuk majlis..itu semua bisikan syaitan..saya happy sbb akhirnya kita akan sah jadi husband and wife..awaklah isteri saya yang pertama dan terakhir.."

AFTER NIKAH

I: "Tq sbb sudi jadikan saya isteri awak..tp kenapa awak propose saya? 

HIM: "Sbb awak calon yang terbaik buat saya,terima saya,seadanya saya..saya nak nikmati hidup bersama awak dan awaklah yang layak untuk menjadi ibu buat anak2 saya..

someone who really loves you will show you they want you. will prove that they need you, will remind you they love you. will put you in the list,' To be in heaven, together, forever'
                                        sincerely,Niesa Halim

p/s: Alhamdullillah,I met the greatest man in the world(my world)..yes,i am hard-headed and he is quite temper..but this combination lead us to be a new person after akad..we have been more tolerate and yes,we are happy!=)..semoga bahagia terus jadi milik kita..I heart U la syg!

nota bontot: sweet kan daddy u all?sbb tu mummy syg..=)




THE IHSAN'S VS MAHZALAN'S FAMILY..

sayangku...

jgn kau persoalkan...


siapa di hatiku...

terukir di bintang..

tak mungkin hilang..

cintaku..

padamu...

Monday, July 16, 2012

ALAHAI IQRAM..

hi u all..isnin kmbali lagi..alhmdulillah,masih diberi pluang bernafas d minggu2 terakhir sebelum mnjelang ramadhan..ade yang blues2 ke ni?al-mklumla,today is monday..hihihhihihi..


mcm mane u all mulekan ari d pg2 ni?well i (pulls hair) pg2 g dh kua kan sore tarzan pade adik yang istimewa dlm family kami..my iqram..oh iqram..


mcm ni..iqram ni d lahirkan oleh my late mum about 17 yrs ago..die ni istimewa and mengalami masalah pembelajaran..yes,he is my brother..mslah die,die slalu confius dgn arahan yang diberikan..so,tu membuatkan respon die sgt lmbat untuk sesuatu bnda..kesiannnn...this morning,i sent him to school(biasenye my hubby anta tp sbb die kursus so i la kne antar kn..xkn jiran plak..)..bile i dh smpai kat skola,suasane syp je..lengang and xde org..and die tibe2 ckp,x skola agknye arini..lalu suare tarzan i pon berkumandang memecahkan suasane..aduhai iqram..kn dh kne mrh dgn singe pg2 ni..mcm mane la die sorg bole xtau arini xskola..die meng slalu konfius je..last week,g skola semua wajib berpakaian sukan,tp die pkai formal uniform..(pull hair..erggghhh)..


pttla my late mum slalu je risau psl die..and slalu pk cmne die nk jge diri klau my late mum dh xde..and now,i dh terjangkit pnyakit risau tu..mcm mane la mase dpn die t..hmmmmmm...mkn kne suruh,mandi pon..tido pon..semua la nk kne bgtau tiap ari..klau x die blur je..ok,dh la..nk g minum ai asm jawe..abis suare jadi tarzan tadi..and iqram dh sronok smbg tdo..pndai plak..tkut kne bebel lagi la tu..hihihi


p/s: tp iqram ni klau cite najwa latif kat astro tiap ahad tu ingt plak..xkonfius pon..adoiii..memg pening kpale kak long dgn budak ni(pull hair lagi)

Friday, July 13, 2012

Pengobanan suami yang setia..



U all..kat atas tu blog yang I bace and pat tau dr member blogger gak adieyza zana..tq..i bace blog mr abil ni and memg i tharu giler and wat i lbih syg and syukur ngn pe yang i ade..my precious husband..bsr sgt pngorbanan mr abil jage wife die yang sakit tanpe jemu..


bile bace semua catatan die tntang isterinye,i t'pk klau jadi kat diri i,mampukah i jadi tabah mcm tu?semoga Allah pjgkn umur suami I and semoga kamu baik2 saje syg..MR. ABD HALIM BIN IHSAN..walaupun I xsehebat Siti Khadijah,mahupun seperti Siti Fatimah atau seperti serikandi2 Islam yang lain,I nak U tau,sampai mati pun I sayang kat u sayang..i syg u walaupun 5 perkara..

  1. i sayang u waktu u sihat mahupun sakit..
  2. i cinta and kasihkan u sama ada u muda atau tua..
  3. i selalu cnta and akan selalu bersama u walaupun u kaya ataupun miskin..
  4. i masih cinta and syg kat u waktu lapang atau pun sempit..
  5. ..and syg,ketahuilah,sepanjang hidup i..u la suami yang I paling sayang and cinta..semoga kita sama2 saling sayang antara satu sama lain..InsyaAllah,sehingga mati and dihidupkan semula,sekiranya diberi pilihan,I masih akan pilih U menjadi teman..I REALLY LOVE YOU SAYANG!

p/s: ni link tok blog mr.abil,pencinta isteri yang agung i kategori kan..semoga Allah berkati hidup mr abil and wifenye,kak Gee...Abil4fauziah..

Tuesday, July 10, 2012

CEKONAT!

ahaaaaa..pe tu?  well people,that is the name of my donat given by my husband!ingt x smlm kan dh ckp nk wat donat..so the name is officially known by my little family as my hubby dgn slumber dan bergayenya ckp..kite bg name cekonat la..bntuk die cm ckodok and ase cm donat..OMG! tu donat la syg!!!


actually, i made it like a ball shape and different from the well known donat(biase kan ade lbg kt tengah..)..reason i wat cm tu?haaaa..nk gtau la ni..i try wat shape die cm donat biase tu ,ade lbg kat tengh but yang tepi2 tu mengerutu xcntik..cm seram je nanti klau tgk lpas dh goreng(i bermonolog dlm ati)..sbb tu la jd donat versi cekodok..kwang2...(see,terbuktikan i memg fail wat kue..ye,memg fail thp paling memalukan..)..tapiiiiii...ade kan donut yang bulat2 tu..i told my husband there is tp die glak mcm nk pecah perut..grrrrrrrrr..


so that was my journey on making donut  cekonat!..xpe,bravo to me..it was 1st trial darl..keep it up(nk sedapkan ati kan..hihii)..one more thing..u all, together with the cekonat,i wat kek kukus coklat gak tau..resepi dr in-law..(nk jugak gtau..huahua)..ase die ok la tp nape xcntik cm yang k.la wat ye?...memg dsar tangn xbedong la die nehhh..ala mak tuannnn aiiiiiii..(omel org mlake)..nk pantun la sikit..


makan coklat lekat kat gigi,
lain kali cuba lagi.....


p/s: cekonat2 pon I tgk my hubby mkn and telan ok je..xnmpak plak muke die bkerut nk tlan..hahahahhahaha..I LOVE U LA SYG!AND TQ FOR THE NAME..cute!!

Monday, July 9, 2012

FRUIT ALERT!

ok u all..it was like this..i was thinking about what to do to reduce my weight(kali ni tol2 pk tau coz my youngest bro advised me to lose weight because he said i am really fat!ouchhh..itu sgt pedih!!!)

"eh,nk wat cmne ni?ok mkn nasik 1 snduk and blajr mkn buah wat snack.." kate I pade I..hehehe..


our little family rarely eat fruits..hence,the lack of fruits in our house.OH KASIHAN GILER(OKG)..hihihihihi..i mean we don't have fruits everyday on our table..1-2 minggu skali ke adela epal ke oren ke..or pape g buahan tmpatan..tp usually this two je la..OKG skali g..klau beli,madang je xhabis..tau x madang tu ape?hehehe..kasihan la we all ni..


kesimpulan dari rambling ini adalah,sok kne cube krgkn mkn..klau tidokkkk...........mkin menjadi la..(tp knape sok??)sbb arini kn nk wat donat..and td dh mkn byk mase lunch..adoiiiii..plizzzlaaa..insafla ckit!!gemok sgt dh tu!!!


p/s: mkn buah-buahan byk2 bole awet muda tau sbb ade anti-oxidant..so,mknla buah byk2 ari2..(take note diri sndri!haisyyy..)

LET'S GO,GO,GO-PERJALANAN BUAT DONAT!

currently,i am into watching cooking shows on tv such as masterchef,topchef,and others on TLC,AFC..thus,i feel hungry all the time..(adoiyai..memg gmuk dgn jayenya la i ni..hurmmmm)..but...i am too lazy to cook!i do try some easy recipes i found while blog-walking though..i just know,if i try to cook smething complicated,kompom xjadi u all!!.."tangan pengkau" org mlake kate..so,try je la yg mudah2..at least i can make for breakfast or tea time..huahua..


i suck at baking cake..hahahaha..seperti u all sedia mklum,I bab2 baking,buat kuih..memg fail secara memalukan..^______^..buat kek jadi biskut..hadoiyainyepunn..klau masak2,bole la nk telan..in my teenage year,i bake marble cake..jadi plak tu..i remembered i always baked that cake and everybody loves it(xtipu ni..)..have i lost my skill??tuihhh...skill la knon..i think i should start learning again on how to bake..untung2,incik somi makin syg..kwang2..


so LET'S......making donat!!(ari tu wat karipap ok la bole tlan even yang kelim kat tepi2 tu senget2 cam tuan die..1st trial,ok what,halim said..weeeeeeeeeee..tq husband!compliment iklas tu kan??)pic xdo la sbb I memg malu tahap gaban klau nk tunjuk asil seni cm tu..blm sampai thp dewa masakan g..comot j sume..agk2 asben tlan pun perit je..aha..resepi donat tu i google je..lau jadi t i citer..xjadi pon cite gak..huahua..


ok bye..


p/s: ntah bile nk blajar baking,sewing cam wishlist tu..i have plenty of time at home actually but i have to spend it into TV,TDO,TENET(its all about 'T')..all the time in the world is dedicated to them!(dasar pemalas,pttla gmok!hurmmm)

Thursday, July 5, 2012

REZEKI BARU..

alhamdulillah..arini bersamaan nisfu sya'aban dpt rezeki baru..


mode happy..=)




P/S: incik somi musti lagi happy..hidup lebih mudah dan jimat..hohohhoh(moto idup!)

Wednesday, July 4, 2012

NISFU SYAABAN DI KALA UMUR 25THN..ramadhan semakin hampir

tajuk die..wahhh gitu..pdhl xde pe pon..
u all,xlme dh kn nk puase..bape ari je lagi ni..gnti pose dh bes ke ni?cpt2 u all..t lmbt plak..lain kali gnti awl2 ok..(sebok tnye org,die tu dh ke?)..Alhamdulillah,I dh abis gnti..smpai dmm2..hahahaha..mcm bru blaja pose plak kan..bkn pe..kat cni cuaca pnas tiap ari..tkak kring..so bile pose memg m'cbar..(and 1 thing,biase kn mkn byk xbrenti slagi siren xbunyik...pas tu pose tibe2,bdn tkejut la tibe2 xde pape masuk prot untuk bape jam kan..so,mgkin tu sbb bole dmm..melalut lak I kan..)


mcm biase la..bile nk dkt pose,msti ramai yang dh pk,pe wane bju raye nk beli..ha?dh ade baju raye dh?wahhh..advance ko tijah..pose dh bes gnti?hohohohohoh0..yang ibu2 msti bz ngan lgsir la and yang pnting brape jnis kue raye nk buat thn ni..tu xmasuk nk kne wat calculation for duit raye nk bg kt ank2 sdare g..mcm2 la..


well, this is my 1st year nk smbut ramadhan bersame suami(semoga ramadhan thn ini memberi barakah untuk kami..)..and thn pertame gak smbut puase tnpa insan yang dipanggil ummi..kalau die masih ade,msti die pon dh bz pk pe juadah nk wat tok ank2 and suami tok sahur and berbuka..
moment ni wat i tingat kat sume adik2 I yang jau di mate tapi memg sntiase d ati..sume skali tmasuk i klau sahur,menu nasi goreng memg la yang paling best..u all bygkan,sbln puase,hmpir tiap ari ummi wat nasi goreng for sahur and kami mkn ngn gmbiranya..tp..thn ni..sume nye msti lain........
life must go on..semoga ujian yang kami terima membuat kami lebih baik dan dkat denganMu Ya Allah..


I ase xsbr nk tarawih bersame suami..and I harap bln ramadhan nanti akn wat I and suami lebih byk mengabdikan diri tok ibadat..indahkan bile sembahyang di imamkan suami..(I ase indah sgt!u all mcm mane?)..tiap potongan kalam Allah yang suami lafazkan menggetarkan jiwa..syukur Ya Allah kau kurniakan kpd ku seorang lelaki yang boleh mnjadi imam kpd ku..Alhamdulillah..nak2 g bile suami khusyuk doa and kite mengaminkan tiap baris doa..ase nk menitis air mate..lagi plak ngn zikir2 lpas tu..masyaAllah..i memg tharu sgt..nk2 g untuk ramadhan akn dtg..teruja nk smbut kedatangannya..


RAMADHAN YA RAMADHAN..


P/S: sayang,I love you!semoga ramadhan kali ini memberi sejuta kebaikan wat diri syg..

HAPPY BIRTHDAY TO ME!!

YESS PEOPLE..
im getting older this year..happy 24th..eh2..25th!hihihihi..xsedr diri plak..
well,semakin tua buat I makin ase diri semakin dkt dgn mati..ooooooo..takutnye....pape pon tq Allah..bg pluang lagi pade hmbamu ni bernafas..ALHAMDULLILLAH..
as im getting older and bigger..hihihihi(yes people,i am fat!),my wishlist for this year are:



  • usaha lagi dan lagi dan lagi untuk tmbah ummat and kmbangkn fmily I yang baru je ade....hubby and I..hihihihhiih
  • terus perbaiki diri untuk jadi isteri terbaik buat suami(byk sgt yang kurang diri I ni..nasib pat hubby yang le tahan..lau x,habisla..P/S: TQ SYG SBB SBR NGN I..BKN PENDAM2 DLM ATI KN???MEMG SBR KN???)
  • terus berdoa supaya kehidupan i dan suami sentiase dilimpahi rezeki,kebahagian and yang penting suami I selalu di sayangi ALLAH,diberikan segala yang baik2 saje terutame kesihatan!!(KALAU BOLEH,SEMUA YANG BAIK UNTUK HUBBY,I SIPI2 JE PON XPE..SBB I SYG YOU LEBIH LA INCIK HUSBAND!)
u all,jgn ingt arini tau bday i..semalam..hihihih..bru arini sempat hapdet..dah lbey shari!!!xpe..sedetik lebih..
oh ye,nk ucap TQ gak to my late mum..tanpe ummi,xde la I kat dunia ni..Al-FATIHAH buat ummi...I LOVE UMMI till JANNAH..
tq gak to abah..semoga abah sihat2 saje..
tq to my siblings,in laws and friends for all the wishes..may happiness be with all of you too..

and
tq husband sbb ingt bday I kali ni..(BKN PAKAI REMINDER AE?MEMG INGT KAN BDAY WIFE YOU NI..BARU SORANG KAN..)

P/S: congratulation to Kak La for your 2nd pregnancy..wish me next ok!!happy for you!=)





Sunday, July 1, 2012

SUNDAY U ALL!

Marriage life is not always peaceful, 


there are ups-and-downs. Everyday we 


quarrel even for a small-and-simple 


thing. But, every time we get back, we'll 


express our loves to each other more. 


There are still lots of thing about my 


hubby that i haven't explored yet and 


that make us feel like a newlywed 


everyday. I love u,B ABD HALIM and 


thanks for being my great HUSBAND! ♥

Wednesday, June 27, 2012

IDUP HANYA PINJAMAN!

sesuai dgn tajuk,yes people,dunia ni memang pinjaman..hanya sementara..


sudh agk lame tidok hado hapdet..baru kmbali dr kg incik somi..atok ksygn beliau telah kmbali ke rahmatullah pada 25 jun lbey krg 12.30 mlm cm tu..ok,jom sedekah al-fatihah dulu..


well,this is my second experience for this year..family members passed away..yes,Allah memang syg kat family members I..semoga mereka berbahagia di alam sane..and kite pun skg ni dlm perjalanan menuju ke alam sane..sape tau mgkin esok atau lusa kite pulak akn di panggil..


the question is,SUDAH READY KE KITE?CUKUP KE AGKNYE BEKAL NK G SANE T?takut kan?mestila..sorg2 kat sane..xde tman..kesian kat diri sndri..klau skg nyawa I d ambil,ke mana agknya haluan I nanti..mintak hanya yang baik2 sajo!


i sempat google beberapa pkra tntang kmatian..ade 15 tanda kmatian husnul khatimah o kmatian yang mulia d sisi Allah..nah,i share ngn u all 15 tanda..


http://panduanpercuma.info/agama/2429/15-tanda-kematian-mulia-di-sisi-islam/

http://www.shakirshafiee.com/v1/2011/11/20/kaedah-ucapan-takziah-dalam-islam/


ok,abis dh..
p/s: sayang,I LOve YOU..(nanti kite kmpul pahala byk2 ye..you lead,i follow!)

Wednesday, June 20, 2012

WORDS ARE NOT ENOUGH..

No words could ever tell you,
No action could express
The way I feel about you,
With you, my life is blessed.

You're the light in my tunnel.
You are my pot of gold.
You are the strength that gets me through
When despair has taken hold.

You're my once in a lifetime.
You make my life complete.
You are my blue ribbon
In the shadow of defeat.

There's nothing I could ever say,
And nothing I could do
To let you know just how much
Love is in my heart for you.



P/S: LOVE YOU HUSBAND!

WEDNESDAY: FOR YOU HUSBAND!

I said a prayer for you today,
I just took a moment to say,
With heartfelt thankfulness,
How much I know I'm blessed,
With the love so deep and true,
That I receive from you,
it may not always show,
But darling, I always know,
That God give you to me,
And I will ever be,
A grateful loving wife,
All throughout my life,
I love you with all my heart,
And we will never apart,
I know this love will last,
And so a day will never pass,
In which I cannot say,
I said a prayer for you today..




sincerely,
your wife..


p/s : Everyday I love you, B..

Monday, June 18, 2012

ISNIN LAGI..UNTUK SUAMI..

1ST TIME JUMPA DIA..SUBHANALLAH BAIKNYA..
DH KENAL DIA..MASYAALLAH SEMPURNANYA..
BERTUNANG..ALHAMDULILLAH JODOHKU MEMANG DENGAN DIA..
BERKAHWIN..INSYAALLAH BAHAGIA HINGGA HUJUNG NYAWA..
DIALAH..SUAMI KESAYANGAN KU..


P/S : SAYANG, I LOVE U..
incik somi sudah pulang...yeaaaaaa...




p/s: i love u...heeeeee

Saturday, June 16, 2012

BAHAN2..


  1. SUSU UNTUK IBU MENGANDUNG
  2. FOLIC ACID

##OK,FINE..FAHAM

Monday, June 11, 2012

KALAU SATU HARI NANTI..

Kalau 1 ari nanti I ada anak,
I akan ajar terlebih dahulu alif-ba-ta-tha
sebelum dia diajar oleh guru mengajinya..
sampai pada 1 ketika di kemudian hari
ada yang bertanya
siapa yang mengajar kamu alif-ba-ta-tha wahai anak?
dan anak I akan menjawab ngn bangga
SHE'S MY MUMMY!=)

Friday, June 8, 2012

HOW I MET MY HUBBY 001

(kot2 1 ari t ank2 nak tau cmne I jmpe Daddy diorang..)
here it goes,
AND ABOUT 6 OR 7 YEARS BACK,HALIM AND I "DECLARED".hahahahha....mcm haram..mase time skola dulu salu je gune term declare meclare ni..hahahah..eh,wait..on that time,i was at Jengka and he was at Arau..i remembered the date..it was 12th Feb...

Yes, people..we "met" in cyber world..tet..tet..tet...I just realized that first time he simply said that he just want to hear the caller ringtone(crazy frog)..muahahahaha...he got my num as his old friend during his pre-science used my phone to called him(i guess).. actually we 'met' after a few months later.crap giler la..hahahaha..jumpa kat bus stop Temerloh..kanak2 btol la..

after the first meeting(nangis2 bengkak2 mate knon sedih at the bus stop..hahahahahah..giler),then we officially dating 2-3 times a year(giler je..al maklum..jau kan blaja..so we have to save money and ikat perut to meet each other and we made it 2-3 times..ok la dr xde lgsg..ok what jarak jau ni..)..so the rest of time we connected through phone(public phone actually..and i kept changing my note to coins to call and bergayut sakan with him) all night after 11(knon2 pas siap wat asigmnt and study..)..sgt geli je kan..but yes,it was..and wait..on that time,i became angau..tidur xlena,mandi xbasah,makan xkenyang.. ok,itu sume tipu..tidur lena,mandi of course basah,malah makan memang melebih2..hahahaha

so,that was how i met your daddy anak2..
finish..

p/s: ank2 mummy lau nk b'cinta make sure abiskan study with result yang gmpak2 ye nak..tu dia..last2,baru ada pengajaran..ok,baiii..




SUAMI SAYA SAJO..

SALAM JUMAAT..


ABDUL HALIM..
SAYA HANYA ADA DUA MATA UNTUK MELIHAT..
TETAPI SAYA TAK MAMPU UNTUK MEMANDANG..
SAYA ADA DUA TANGAN UNTUK MEMEGANG..
TETAPI SAYA TAK MAMPU UNTUK MENCAPAI..
SAYA ADA DUA KAKI UNTUK BERJALAN..
TETAPI SAYA TAK MAMPU UNTUK MELANGKAH..
TETAPI SYA ADA SATU HATI YANG MAMPU MEMBERI KEYAKINAN BAHAWA SAYA MAMPU MENYAYANGI DAN MENCINTAI SAYA HINGGA HUJUNG NYAWA SAYA...


P/S: SEMOGA KEHIDUPAN KITE AKAN DIRAHMATI,DIMURAHKAN REZEKI,DILINDUNGI,KASIH SAYANG BERTAMBAH ERAT,JODOH BERPANJANGAN DAN DIKURNIAKAN ZURIAT YANG SOLEH DAN SOLEHAH..


*****AKU CINTA SAMA KAMO..KAMO SAJA!*****

Thursday, June 7, 2012

SAYANG SAYER!!

mungkin dia tidak seperti lelaki lain..


mungkin dia tidak sekacak lelaki lain..


mungkin dia tidak sehebat lelaki lain..


mungkin dia tidak segah lelaki lain..


mungkin dia tidak sepintar lelaki lain..


mungkin dia tidak sekaya lelaki lain..


tapi dia tak kan sama seperti lelaki lain..




terima kasih sayangku..ABDUL HALIM

sayang I..=)

DAH MCM JIWA MAK-MAK SAJO..

AL-KISAH YANG T'JADINYA HAL SEBEGINI ADALAH D SEBABKAN ASE THARU KERANA KIM DH PUN MENGIKUT JEJAK LANGKAH KAMI...


ASE EP SGT(LBIH DR EMPUNYA DIRI KOT)
SEMOGA KIM BERJAYA MENCAPAI CITA2NYA..
TIADA APA YANG LBIH BERHARGA MELAINKAN ILMU YANG DI AMAL DAN DI AJARKAN KPD ORG LAIN..


P/S: SEMOGA KO JADIK INSAN YANG BERGUNA YE DIK

Friday, June 1, 2012

hei june! bye may..


balik kg la jap..nk urus hal2 yg xt'urus..
ye ke nk lek kg ni?
jadi ke tidokk?
xtau g..hihihi..


p/s: b,i love u..